Blogg

 • 16.10.2017 20:00

  Snart skidåkning

  Igår tror jag var den sista "jobbiga" barmarksträningsdagen, för nu blir det lite lugnare träning i början av veckan innan max-test och sedan SNÖ-läger. Först ska vi till Idre Fjäll drygt en vecka sen blir det ett stopp i Östersund på hemvägen för att göra smygpremiär av årets säsong med en 100-meterssprint, följt av en vecka här hemma. Förmodligen den mest kritiska veckan träningsmässigt då det nog inte är snö här men kanske slask och frost som försvårar. Men en vecka ska nog gå bra med sämre förhållanden för sen väntar mer läger och riktig säsongsstart! 

  Så, nu har jag vallat lite skidor och förberett, sjukt vad fort hösten gått alltså! Jag känner mig verkligen inte redo för att åka skidor redan, men samtidigt brukar det inte ta många meter förrän det känns som om man inte gjort annat.
  Men det är ändå synd på nåt sätt att säsongen ska bli tidigare och tidigare varje år, så bara de som sparat snö kan erbjuda spår, det är väl ändå lite snett?. Meen, å andra sidan är det bra att många i Sverige hänger med och är på hugget och har så fina spår, när det ändå är den här trenden, jag klagar väl egentligen inte på att jag får byta rullskidorna mot snö och skidor! Så man kan säga att det finns två sidor av myntet.

  Fin löptur häromdagen, vatten - det finns det gott om efter allt regn!

 • 11.10.2017 21:46

  Bra dagar!

  Vädret i höst är inte det bästa direkt, knappt så jag sluppit undan regndropparna ett enda pass. Men ändå trivs jag väldigt bra och får till väldigt bra träning. Mycket är det nog på grund av Hallsta, det är verkligen så bra där, tåls att säga igen. Uppskattar det nog extra när jag varit borta, som nu när jag i helgen var hem till Harmånger och verkligen måste fundera och tänka efter hur jag ska få till passet på bästa sätt, här är det bara att gå ut och göra det. 
  Det var annars en fin helg hem-hemma, med inget speciellt planerat mer än att träffa lite släkt, rensa bland gamla saker och sådär. Astrid och Estelle var också med, så skönt att det går så bra att åka bil med dem och att dem anpassar sig så bra i nya miljöer.

  Ja, nu har jag iaf kommit igång ordentligt efter senaste sjukdomen. Och vad har jag gjort som gjort dessa dagar så bra då? Jo, igår körde jag jättefina skidgångsintervaller i slalombacken, ett pass jag kört hela sommaren faktiskt med kombinerade korta och långa drag. På eftermiddagen åkte jag klassiskt, först upp på Hallsta sen runt på vår fina bana, åkte till och med längre än tänkt då tiden gick så fort, och lite för att jag gruvade mig för attgå ner i de hala trapporna. Haha, men tycker ofta att det känns så lätt att åka klassiskt efter att man kört skidgång innan, man blir liksom spänstig. 
  Dagen bestod av ett längre skate-pass på förmiddagen, lite tufft i början då rejäl träningsvärk i rumpan gjorde sig påmind, men det släppte allt eftersom. Efter en, som alltid, utsökt lunch på Hotell Hallstaberget och hemmamys med "gummorna" drog jag på Aquarena förpass nr 2. styrka och sedan stakning med inslag av styrkestak och impulser. Roligt pass! 

  Imorgon är det dags för något jag inte gjort på länge, race med skidgymnasiet :) Även Lycksele som är här på läger blir med, och Ebba, kul med race igen och det brukar ju som alltid bli ett bra pass!

 • 29.09.2017 20:03

  Höst

  Hej!
  Jo, jag harblivit som de flesta andra skidåkare som bara bloggar en gång per årstid i snitt.. Men jag tänker, är det verkligen någon som läser bloggar nu för tiden? Är det inte bara instagram mm gäller? Ska inte skylla på nåt, har flera gånger formulerat blogginlägg i huvudet faktiskt, men det faktum att jag behöver en dator för att uppdatera och faktiskt inte startat min på ca ett halvår är ju lite snett. Får jobba på en smidigare lösning helt enkelt, för jag gillar ju att skriva!

  Tillbaka till verkligheten då. Nu är jag precis tillbaka hemma i Sollefteå efter en tre veckors turné utomlands, först ett läger med grupp 2 i skidskyttemeckat Ruhpolding och sedan en semestervecka med familjen i Ayia Napa. När jag kom hem hade det helt plötsligt blivit höst. En favoritårstid för mig, och jag tänker nog aldrig vara borta så stor del av september igen, även om vi haft det riktigt bra i solen med. 

  Jag har ju haft en sjukt bra träningssommar, men sedan mitten på augusti har det varit lite stolpe ut och knackigt tycker jag, när jag kunnat träna har det varit bra men två förkylningar har förstört lite däremellan. Mest besviken att jag blev sjuk just innan rullskidskytte-SM som jag laddat för, min sista skidskyttetävling som det skulle bli. Det blev efter lite tvekan start i ett lopp och resultatet var en tok-stum kropp ett bra liggskytte och lika dåligt ståskytte som vanligt (trots träning), lika bra att nån annan får glädje av den bössan nu!

  Känns som ett bra beslut, nu slipper jag fundera mera. Vi var ju som sagt på läger med landslaget i Ruhpolding, mest känt för skidskyttet, och då ryckte det väl lite i skidskyttenerven men det gick över när det började regna ;) Det var iaf riktigt kul att se det stället och bra träning på fina rullskidbanan och på bergen runt omkring. Vi hann även vara med på en tävling, en 6,7 km  längdtävling på tyska rullskidskyttemästerskapen, det var kul men tufft att tävla mitt i ett läger, hade velat vara lite högre upp i listan, men att vi var fyra svenskor inom 10 sekunder säger en del om hur bra sparring vi har av varandra på passen!

  Nu ska jag inte bli mer långrandig, här kommer lite bilder istället:

 • 02.08.2017 20:57

  Sommar, sommar, sommar

  Hej där!

  Jag lever, jag tränar, jag finns fortfarande även om bloggen verkar ha tagit semester för ett tag. Sen sist har jag hunnit med en hel del, inget mer läger då vi har fritt i juli, men en massa träning hemma, två löptävlingar, klubbdag i Hudik, med mera med mera. Eller ja, jag tycker inte jag hinner så mycket mer än att träna. Kör oftast tre hårda veckor nu och sedan en lugnare och så rullar det på, och på de hårda veckorna får jag inte mycket gjort då jag vare sig jag vill eller inte nästan alltid somnar i soffan till "Husjägarna" på TVn. Väldigt bra program för övrigt, även om jag sover 90% av tiden, men Mattias brukar återberätta, haha.

  Så även om det blir mest fokus på träning och återhämtning så tycker jag det fungerar bra, jag kan gott vänta med att åka på semester tills jag blir "stor". Känner mig stark och det känns så kul att träna nu också! Kan mycket bero på attjag kan springa så mycket och att det är så fint och bra att träna i Sollefteå, det är ju faktiskt första sommaren som jag bor här nånsin. Så om ni undrar vart ni ska åka på läger kan jag verkligen rekommendera att åka hit!! Så bra! 

  Ska vi ta en kortis om löptävlingarna jag sprungit så var det först Jordgubbsloppet, en anrik löpfest "hemma" i Jättendal. Min nionde start där och andra på långa distansen som är 12,8 km. Målet var att springa så fort som möjligt och slå min tid från 2009 (vilket inte kändes svårt iof). Grejade det galant och persade med nära 6 min! Knät höll över förväntan och som tur var så var ingen snabblöpande skidåkare med så fick en seger också! 
  Andra tävlingsstarten var förra helgen utanför Näsåker i ett trevligt lopp som hette Fäboloppet, fin terräng, 7 km uppför, insamling till cancerfonden och mitt sikte var banrekord. Fick rygg på en snabb tjej från start och även om jag hängde på snöret några gånger lyckades jag komma ikapp igen och vi pressade ner rekordtiden med fyra minuter! Synd bara att jag var en sekund efter och slutade tvåa då rekordhållaren fick 500 kr /minut rekord.. men men ett grymt pass med över tio minuter i pulszonen 200+.

 • 29.06.2017 20:42

  Lägerliv

  Hej hej!

  Just nu befinner jag mig i Idre fjäll för årets andra läger med träningsgrupp 2, och en del av grupp 3. Vi har hunnit träna på nu i fyra dagar och det är inte allt för mycket kvar innan vi beger oss hemöver. Det börjar även kännas i en hel del muskler att man tränat lite nya saker och med det där lilla extra lägerfokuset som man brukar få på dessa pass. Imorse fick vi känna på den långa backen från Idre by upp till Nipfjället då fokus låg på överkropp och vi stakade bla intervaller, "smirre"-drag och enarmsstakning. Efter den sedvanliga eftermiddagsluren så gav vi oss ut på en lugnare skate-tur. Vi har verkligen haft bra väder här på slutet, vilket är skönt! Lite lättsammare att träna i sol som idag än fem grader och storm som första dagarna. 

  Innan lägret hann jag fira midsommar hemma i Hälsingland och få till en bra träningsvecka där med, även om det som alltid är mer svårtränatnär jag är "hemma", förstår väl på nåt sätt varför det inte kommer så många fler skidåkare därifrån, men det är bara att göra det bästa av vad som finns och det mesta går bra bara man vill :)

  Största anledningen till att jag var hemmavid var att jag var med som ledare på HIFs sommarskidskola en dag, likt förra året. Kul att se deras energi och vilja att utvecklas, vilket många verkligen gjort sedan förra året. 

  Bilderfår det bli nån annan gång, hörs!

 • 12.06.2017 14:24

  Födelsedagsfirande

  Hej!
  Tiden rasar på i sin vanliga takt och jag har nu hunnit bli ett år äldre, något som firades i helgen med nästan hela släkten på besök hos oss. Väldigt trevligt och kul att alla ville komma trots att jag inte direkt är den flitigaste besökaren på deras kalas när mycket annat ofta kommer emellan. Bjöd på god buffé, lekar och rabarbertårta.

  I helgen avslutade jag även en rätt så intensiv träningsperiod där jag på två veckor tränat 52 timmar och dessförinnan varit på läger, så lite sliten var man allt. Sista veckan var även stakfokus då det blev nära 14 timmar stakning på fem dagar. Det är ett nytt koncept vi provar och då stakning är en stor del av framtida skidåkningen så tror jag att det är viktigt att ligga i framkant där. Jag stakar i stort sett alltid 2-3 pass i veckan i olika intensiteter men kommer från och med nu även lägga in såna här stakblock några gånger i sommar för att se vilken effekt det får.

  Nu ska de bli skönt med en lugnare vecka träningsmässigt, om än ovant att inte fylla alla dagar med massa träning. Men det är nog välbehövligt för både kropp och knopp inför nästa hårda period.


  Massa god mat:)


  Skidkastning var en gren i 5-kampen

 • 25.05.2017 19:48

  Ett läger senare

  Hejsan!

  Hemma från lägret med träningsgrupp 2, B-teamet, i Östersund. Det innehöll det mesta i träningsväg och lite roliga aktiviteter i form av go-cart, middag hemma hos Uusi med familj och lite spel. Ett härligt gäng som kunde sparra varandra bra på passen. Har till exempel aldrig (tror jag) varit med om att alla tjejer kört samtliga intervaller i en grupp tidigare! Så det ska vara och jag hoppas verkligen att vi kan utnyttja varandras svaga och starka sidor för att alla ska utvecklas så mycket som möjligt. 

  Det bästa med lägret har nog varit vädret! Väldigt positivt överraskad för att vara i Östersund. Lite välförtjänt också då det regnade på i stort sett alla läger förra året.

 • 19.05.2017 12:16

  Jag kan springa!

  Sitter just nu och väntar på dem från Umeå som ska plocka upp mig på vägen till Östersund där vi börjar vårt första läger för i år i eftermiddag. Hinner med ett kortare inlägg nu :) Lägret pågår till nästa onsdag och det känns faktiskt lite kul att åka till Östersund nu när man inte bor där längre. Hoppas bara att sur-Jämtland visar sin bästa sida!

  Astrid svansar som vanligt runt datan och är knäpp, så alla stavfel skyller jag på henne denna gång ;)

  Åter till rubriken, att jag kan springa normalt! Ja, det gick ju som bekant även bra förra sommaren, men det är väldigt länge sedan det börjat så här bra och att jag kunnat springa längre pass på våren utan problem har inte varit en vana. Så otroligt skönt att slippa börja om på noll igen. Har till och med sprungit intervaller. Men det är också så länge sen så jag vet nästan inte hur man gör, hur långa brukar folk köra? hur fort ska jag springa? Hur många? Ja, lite rookie där, men det är framförallt kul! Siktar på att det håller i sig så här fortsatt och då är planen att vara medpå Niptrail som är en tävling här i Sollefteå den 6 juni.

  Man kan dock undra vad jag gjort för att det ska funka, kan inte säga att jag har stenkoll på det själv, har liksom provatallt så vet inte riktigt vad som hjälpt bäst. Men den senaste kombinationen: fixa ryggen + några rehabövningar för småmuskler nästan varje dag + några tunga styrkeövningar för lår/rumpa på gymmet + nya sulor och skor, är väl det som fungerat nu. Sen har jag nog lärt mig att känna igen farlig och ofarlig smärta bättre. Just att våga börja springa var det som hjälpte mest förra året. Att kunna sluta precis innan det gått för långt men ändå våga känna lite "pirr" i knät då och då. Svårt att förklara men typ så.  

 • 13.05.2017 18:04

  Full fart

  Tredje veckan på det nyaträningsåret har redan gått, var tar tiden vägen?! Första veckan körde jag fortsatt "komma-igång" träning, vilket gick bra men lite segt medvädret som inte inbjöd till varken rullskidor eller cykel, knappt så man ville gå ut. Som tur var så gick det attåka skidor på Hallsta till sista april ungefär. Sen blev det verkligen pang på när jag började träna "på riktigt" igen. Det gjorde jag hemma i Hälsingland med en fin träningsvecka med rullskidpremiär, shortspremiär mm. Väldigt fina träningsrundor hann jag avverka, många gamla favoriter, och sedan avrundade jag med att vara med på skidavslutningen i Hudik med den årliga bingon. Vann faktiskt en sidovinst, det fårman vara nöjd med :)

  Denna vecka har hårdkörningen fortsatt, nu på hemmaplan i Sollefteå, med bland annatde första fartpassen. Det rycker väl lite lite i skidåkarnerven när man ser alla fina bilder från skar-pass, men annars så känns det rätt bra och motiverande med att köra barmarksträning också.

  Som ni kanske läst så är jag i år med i "Träningsgrupp 2". I stort sett samma som tidigare, alltså U-lag,fast det finns ett till yngre u-lag också. Känns som vanligt både bra och dåligt. Bra för att det är kul att vara med i nåt och vi nog blir ett väldigt bra team. Dåligt för att jag vill mer och detkänns som jag växt fast i u-lagsträsket, lite omotiverande men inte så mycket att göraåt sakenän att försöka bli bättre. Vet att jag sa att förra året (det femte) i u-lagetskulle bli det sista oavsett vad, men ändrade väl mig lite. Men går in med samma inställning i år, och sex år, ja nu är det nog sista. Lyckas jag inte utvecklas tillräckligt mycket nästa säsong så är det nog dags att prova en annan väg att gå eller nåt annat att göra, haha. Även om jag vill understryka att jag trivs väldigt bra i u-laget!

  Det blir lite längre mellan blogg-updates nu för tiden, men nu har jag hunnit samlat på mig mycket att skriva istället, så för att det inte ska bli för långt så spar jag nästa ämne till nästa gång :D


  Shorts!


  Storsjön runt, en favorit.


  Cykel i snöstorm...


  Min status just nu, ZzzzZZzzZ

 • 18.04.2017 15:19

  Sammanfattning

  Här är en liten sammanfattning från säsongen som gått. Den är väldigt kort, men rakt från hjärtat då jag kopierat in den rakt av från min utvärdering. En sån utvärdering skriver jag efter varje år som klarats av, den behandlar bland annat träning, vila, tävlingar, mål, mentalt, tränare mm. För att riktigt bena ut vad som varit bra dåligt och hur man ska jobba vidare nästa år.
  Nu håller jag som bäst på att vila, vänja mig vid att springa, förbereda mig för stakträningen med lite styrka och i helgen åker jag till Paris med två kompisar för att sen när jag kommer hem börja på riktigt igen då det nya träningsåret börjar nästa måndag. Men först, här kommer ett utdrag från tävlingsdelen i utvärderingen:

  "Säsongen började lite trögt, inte de resultat jag ville ha i Bruksvallarna i november, vet inte riktigt varför men var ganska pressad på nåt sätt och inte redo i huvudet för tävlingar, kroppen tror jag inte att det var nåt större fel på egentligen. Fick lite islossning vid cupen i Idre helgen efter, då kändes det även roligt att tävla.
  Fick sedan åka ner till Davos och köra VC, men det loppet passar mig inte riktigt och det gick sådär, tror dock jag fick med mig erfarenheten att jag presterar bättre om jag bor lågt och inte längre på höjd verkar det som. Alltid bra att ha med sig.
  Efter en helg i Boden med riktigt bra känsla och resultat lade jag in en träningsperiod där formen kändes riktigt bra. Var reserv till Tour de Ski men trodde inte det skulle bli nåt, men samma dag som avresa blev jag inkallad. Bara att packa och göra sig redo, hade trots allt bra träning för det i ryggen. Resultaten där blev dem bästa på hela vintern, och dem bästa nånsin på distanslopp. Fyra topp-16 resultat blev facit. Själv är jag mest nöjd med känslan på 5 klassiska och 10 klassiska masstart. Sen när jag kom hem tänkte jag vila tre dagar, på den fjärde när jag skulle träna fick jag ont i halsen. Där tog väl egentligen min säsong lite slut, kom aldrig tillbaka i samma slag iaf. VC i Falun och SM blev en riktig tung historia, skulle kanske inte kört såhär i efterhand, iaf inte i Falun, men ville så hemskt gärna tillbaka för att kunna konkurrera om en plats i VM-laget, som jag visste att jag kunde vara aktuell för, men det gick i stöpet. Fick väl lite revansch sen under Sverigecupen i Falun och Skellefteå och skandinavisk cup däremellan, men inte samma känsla som tidigare i kroppen tyvärr. Dock tycker jag att jag hela vintern gått framåt mentalt och kunnat lära mig och testa saker på vägen, även om den inte varit spikrak och det ser jag som positivt. Även att jag som jag önskat varit lite mer ojämn i år och haft topp och dalar istället för stabila lopp är bra, även om jag kanske inte önskade så djupa och långa dalar, men nu har jag testat hur det är och kanske kan jag göra nån kombination nästa år med en hög men också stabil nivå, med nån supertopp.

  Annars så nådde jag faktiskt alla mina resultatmässiga mål utom ett, jag var topp 20 på VC distans fler än en gång, jag tog SM-medalj i Söderhamn och jag tycker att jag tog några steg framåt med tanke på touren. Enda jag missade var VM, och det visste jag att det skulle bli tufft men jag är ändå nöjd att jag var med i diskussionen i år.

  Blev även vinst i totala Intersport cup och fyra i SM-touren." 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Evelina Settlin, eve.se(a)hotmail.com

Skapa en hemsida gratisWebnode