Blogg

 • 02.08.2017 20:57

  Sommar, sommar, sommar

  Hej där!

  Jag lever, jag tränar, jag finns fortfarande även om bloggen verkar ha tagit semester för ett tag. Sen sist har jag hunnit med en hel del, inget mer läger då vi har fritt i juli, men en massa träning hemma, två löptävlingar, klubbdag i Hudik, med mera med mera. Eller ja, jag tycker inte jag hinner så mycket mer än att träna. Kör oftast tre hårda veckor nu och sedan en lugnare och så rullar det på, och på de hårda veckorna får jag inte mycket gjort då jag vare sig jag vill eller inte nästan alltid somnar i soffan till "Husjägarna" på TVn. Väldigt bra program för övrigt, även om jag sover 90% av tiden, men Mattias brukar återberätta, haha.

  Så även om det blir mest fokus på träning och återhämtning så tycker jag det fungerar bra, jag kan gott vänta med att åka på semester tills jag blir "stor". Känner mig stark och det känns så kul att träna nu också! Kan mycket bero på attjag kan springa så mycket och att det är så fint och bra att träna i Sollefteå, det är ju faktiskt första sommaren som jag bor här nånsin. Så om ni undrar vart ni ska åka på läger kan jag verkligen rekommendera att åka hit!! Så bra! 

  Ska vi ta en kortis om löptävlingarna jag sprungit så var det först Jordgubbsloppet, en anrik löpfest "hemma" i Jättendal. Min nionde start där och andra på långa distansen som är 12,8 km. Målet var att springa så fort som möjligt och slå min tid från 2009 (vilket inte kändes svårt iof). Grejade det galant och persade med nära 6 min! Knät höll över förväntan och som tur var så var ingen snabblöpande skidåkare med så fick en seger också! 
  Andra tävlingsstarten var förra helgen utanför Näsåker i ett trevligt lopp som hette Fäboloppet, fin terräng, 7 km uppför, insamling till cancerfonden och mitt sikte var banrekord. Fick rygg på en snabb tjej från start och även om jag hängde på snöret några gånger lyckades jag komma ikapp igen och vi pressade ner rekordtiden med fyra minuter! Synd bara att jag var en sekund efter och slutade tvåa då rekordhållaren fick 500 kr /minut rekord.. men men ett grymt pass med över tio minuter i pulszonen 200+.

 • 29.06.2017 20:42

  Lägerliv

  Hej hej!

  Just nu befinner jag mig i Idre fjäll för årets andra läger med träningsgrupp 2, och en del av grupp 3. Vi har hunnit träna på nu i fyra dagar och det är inte allt för mycket kvar innan vi beger oss hemöver. Det börjar även kännas i en hel del muskler att man tränat lite nya saker och med det där lilla extra lägerfokuset som man brukar få på dessa pass. Imorse fick vi känna på den långa backen från Idre by upp till Nipfjället då fokus låg på överkropp och vi stakade bla intervaller, "smirre"-drag och enarmsstakning. Efter den sedvanliga eftermiddagsluren så gav vi oss ut på en lugnare skate-tur. Vi har verkligen haft bra väder här på slutet, vilket är skönt! Lite lättsammare att träna i sol som idag än fem grader och storm som första dagarna. 

  Innan lägret hann jag fira midsommar hemma i Hälsingland och få till en bra träningsvecka där med, även om det som alltid är mer svårtränatnär jag är "hemma", förstår väl på nåt sätt varför det inte kommer så många fler skidåkare därifrån, men det är bara att göra det bästa av vad som finns och det mesta går bra bara man vill :)

  Största anledningen till att jag var hemmavid var att jag var med som ledare på HIFs sommarskidskola en dag, likt förra året. Kul att se deras energi och vilja att utvecklas, vilket många verkligen gjort sedan förra året. 

  Bilderfår det bli nån annan gång, hörs!

 • 12.06.2017 14:24

  Födelsedagsfirande

  Hej!
  Tiden rasar på i sin vanliga takt och jag har nu hunnit bli ett år äldre, något som firades i helgen med nästan hela släkten på besök hos oss. Väldigt trevligt och kul att alla ville komma trots att jag inte direkt är den flitigaste besökaren på deras kalas när mycket annat ofta kommer emellan. Bjöd på god buffé, lekar och rabarbertårta.

  I helgen avslutade jag även en rätt så intensiv träningsperiod där jag på två veckor tränat 52 timmar och dessförinnan varit på läger, så lite sliten var man allt. Sista veckan var även stakfokus då det blev nära 14 timmar stakning på fem dagar. Det är ett nytt koncept vi provar och då stakning är en stor del av framtida skidåkningen så tror jag att det är viktigt att ligga i framkant där. Jag stakar i stort sett alltid 2-3 pass i veckan i olika intensiteter men kommer från och med nu även lägga in såna här stakblock några gånger i sommar för att se vilken effekt det får.

  Nu ska de bli skönt med en lugnare vecka träningsmässigt, om än ovant att inte fylla alla dagar med massa träning. Men det är nog välbehövligt för både kropp och knopp inför nästa hårda period.


  Massa god mat:)


  Skidkastning var en gren i 5-kampen

 • 25.05.2017 19:48

  Ett läger senare

  Hejsan!

  Hemma från lägret med träningsgrupp 2, B-teamet, i Östersund. Det innehöll det mesta i träningsväg och lite roliga aktiviteter i form av go-cart, middag hemma hos Uusi med familj och lite spel. Ett härligt gäng som kunde sparra varandra bra på passen. Har till exempel aldrig (tror jag) varit med om att alla tjejer kört samtliga intervaller i en grupp tidigare! Så det ska vara och jag hoppas verkligen att vi kan utnyttja varandras svaga och starka sidor för att alla ska utvecklas så mycket som möjligt. 

  Det bästa med lägret har nog varit vädret! Väldigt positivt överraskad för att vara i Östersund. Lite välförtjänt också då det regnade på i stort sett alla läger förra året.

 • 19.05.2017 12:16

  Jag kan springa!

  Sitter just nu och väntar på dem från Umeå som ska plocka upp mig på vägen till Östersund där vi börjar vårt första läger för i år i eftermiddag. Hinner med ett kortare inlägg nu :) Lägret pågår till nästa onsdag och det känns faktiskt lite kul att åka till Östersund nu när man inte bor där längre. Hoppas bara att sur-Jämtland visar sin bästa sida!

  Astrid svansar som vanligt runt datan och är knäpp, så alla stavfel skyller jag på henne denna gång ;)

  Åter till rubriken, att jag kan springa normalt! Ja, det gick ju som bekant även bra förra sommaren, men det är väldigt länge sedan det börjat så här bra och att jag kunnat springa längre pass på våren utan problem har inte varit en vana. Så otroligt skönt att slippa börja om på noll igen. Har till och med sprungit intervaller. Men det är också så länge sen så jag vet nästan inte hur man gör, hur långa brukar folk köra? hur fort ska jag springa? Hur många? Ja, lite rookie där, men det är framförallt kul! Siktar på att det håller i sig så här fortsatt och då är planen att vara medpå Niptrail som är en tävling här i Sollefteå den 6 juni.

  Man kan dock undra vad jag gjort för att det ska funka, kan inte säga att jag har stenkoll på det själv, har liksom provatallt så vet inte riktigt vad som hjälpt bäst. Men den senaste kombinationen: fixa ryggen + några rehabövningar för småmuskler nästan varje dag + några tunga styrkeövningar för lår/rumpa på gymmet + nya sulor och skor, är väl det som fungerat nu. Sen har jag nog lärt mig att känna igen farlig och ofarlig smärta bättre. Just att våga börja springa var det som hjälpte mest förra året. Att kunna sluta precis innan det gått för långt men ändå våga känna lite "pirr" i knät då och då. Svårt att förklara men typ så.  

 • 13.05.2017 18:04

  Full fart

  Tredje veckan på det nyaträningsåret har redan gått, var tar tiden vägen?! Första veckan körde jag fortsatt "komma-igång" träning, vilket gick bra men lite segt medvädret som inte inbjöd till varken rullskidor eller cykel, knappt så man ville gå ut. Som tur var så gick det attåka skidor på Hallsta till sista april ungefär. Sen blev det verkligen pang på när jag började träna "på riktigt" igen. Det gjorde jag hemma i Hälsingland med en fin träningsvecka med rullskidpremiär, shortspremiär mm. Väldigt fina träningsrundor hann jag avverka, många gamla favoriter, och sedan avrundade jag med att vara med på skidavslutningen i Hudik med den årliga bingon. Vann faktiskt en sidovinst, det fårman vara nöjd med :)

  Denna vecka har hårdkörningen fortsatt, nu på hemmaplan i Sollefteå, med bland annatde första fartpassen. Det rycker väl lite lite i skidåkarnerven när man ser alla fina bilder från skar-pass, men annars så känns det rätt bra och motiverande med att köra barmarksträning också.

  Som ni kanske läst så är jag i år med i "Träningsgrupp 2". I stort sett samma som tidigare, alltså U-lag,fast det finns ett till yngre u-lag också. Känns som vanligt både bra och dåligt. Bra för att det är kul att vara med i nåt och vi nog blir ett väldigt bra team. Dåligt för att jag vill mer och detkänns som jag växt fast i u-lagsträsket, lite omotiverande men inte så mycket att göraåt sakenän att försöka bli bättre. Vet att jag sa att förra året (det femte) i u-lagetskulle bli det sista oavsett vad, men ändrade väl mig lite. Men går in med samma inställning i år, och sex år, ja nu är det nog sista. Lyckas jag inte utvecklas tillräckligt mycket nästa säsong så är det nog dags att prova en annan väg att gå eller nåt annat att göra, haha. Även om jag vill understryka att jag trivs väldigt bra i u-laget!

  Det blir lite längre mellan blogg-updates nu för tiden, men nu har jag hunnit samlat på mig mycket att skriva istället, så för att det inte ska bli för långt så spar jag nästa ämne till nästa gång :D


  Shorts!


  Storsjön runt, en favorit.


  Cykel i snöstorm...


  Min status just nu, ZzzzZZzzZ

 • 18.04.2017 15:19

  Sammanfattning

  Här är en liten sammanfattning från säsongen som gått. Den är väldigt kort, men rakt från hjärtat då jag kopierat in den rakt av från min utvärdering. En sån utvärdering skriver jag efter varje år som klarats av, den behandlar bland annat träning, vila, tävlingar, mål, mentalt, tränare mm. För att riktigt bena ut vad som varit bra dåligt och hur man ska jobba vidare nästa år.
  Nu håller jag som bäst på att vila, vänja mig vid att springa, förbereda mig för stakträningen med lite styrka och i helgen åker jag till Paris med två kompisar för att sen när jag kommer hem börja på riktigt igen då det nya träningsåret börjar nästa måndag. Men först, här kommer ett utdrag från tävlingsdelen i utvärderingen:

  "Säsongen började lite trögt, inte de resultat jag ville ha i Bruksvallarna i november, vet inte riktigt varför men var ganska pressad på nåt sätt och inte redo i huvudet för tävlingar, kroppen tror jag inte att det var nåt större fel på egentligen. Fick lite islossning vid cupen i Idre helgen efter, då kändes det även roligt att tävla.
  Fick sedan åka ner till Davos och köra VC, men det loppet passar mig inte riktigt och det gick sådär, tror dock jag fick med mig erfarenheten att jag presterar bättre om jag bor lågt och inte längre på höjd verkar det som. Alltid bra att ha med sig.
  Efter en helg i Boden med riktigt bra känsla och resultat lade jag in en träningsperiod där formen kändes riktigt bra. Var reserv till Tour de Ski men trodde inte det skulle bli nåt, men samma dag som avresa blev jag inkallad. Bara att packa och göra sig redo, hade trots allt bra träning för det i ryggen. Resultaten där blev dem bästa på hela vintern, och dem bästa nånsin på distanslopp. Fyra topp-16 resultat blev facit. Själv är jag mest nöjd med känslan på 5 klassiska och 10 klassiska masstart. Sen när jag kom hem tänkte jag vila tre dagar, på den fjärde när jag skulle träna fick jag ont i halsen. Där tog väl egentligen min säsong lite slut, kom aldrig tillbaka i samma slag iaf. VC i Falun och SM blev en riktig tung historia, skulle kanske inte kört såhär i efterhand, iaf inte i Falun, men ville så hemskt gärna tillbaka för att kunna konkurrera om en plats i VM-laget, som jag visste att jag kunde vara aktuell för, men det gick i stöpet. Fick väl lite revansch sen under Sverigecupen i Falun och Skellefteå och skandinavisk cup däremellan, men inte samma känsla som tidigare i kroppen tyvärr. Dock tycker jag att jag hela vintern gått framåt mentalt och kunnat lära mig och testa saker på vägen, även om den inte varit spikrak och det ser jag som positivt. Även att jag som jag önskat varit lite mer ojämn i år och haft topp och dalar istället för stabila lopp är bra, även om jag kanske inte önskade så djupa och långa dalar, men nu har jag testat hur det är och kanske kan jag göra nån kombination nästa år med en hög men också stabil nivå, med nån supertopp.

  Annars så nådde jag faktiskt alla mina resultatmässiga mål utom ett, jag var topp 20 på VC distans fler än en gång, jag tog SM-medalj i Söderhamn och jag tycker att jag tog några steg framåt med tanke på touren. Enda jag missade var VM, och det visste jag att det skulle bli tufft men jag är ändå nöjd att jag var med i diskussionen i år.

  Blev även vinst i totala Intersport cup och fyra i SM-touren." 

 • 05.04.2017 16:02

  Slut på säsongen

  Mina sista tävlingar för i år blev SM i Umeå, som inte gick nå vidare heller. Skulle egentligen till Bruksvallarna i helgen också men efter SM och några dagars kännande på formen så beslutade jag att skippa det härligafjälltopploppet i år. Det är inte kul att tävla när man inte känner sig i slag och att avsluta säsongen med att gräva ner mig ännu mer vill jag inte. Sen velade jag ett tag ändå, för Bruks är ju ändå Bruks, så härlig stämning där uppe så här års, men sen blev jag lite förkyld i början av denna vecka, så då var det inte så mycket att fundera på. Skönt på ett sätt att det fick bestämma åt mig så att säga :)

  Så nu blir det till att prioritera vila och få tillbaka lite energi som jag saknat senaste tiden, men solen hjälper till och att tänka på lite annat en tid. 

   

 • 27.03.2017 13:24

  Många långa lopp

  Hej!

  Sista tiden har jag tävlat en hel del, mestadels klassiskt och längre lopp. Först drog jag till Holmenkollen och fick köra en sista världscup, den klassiska tremilen där, kanske inte riktigt min melodi men en riktigt häftig upplevelse att åka och loppet gick ändå okej fram till sista varvet. Sen var jag bara hem och vände innan jag drog vidare till nästa års SM-stad Skellefteå där avslutningen i Intersport cup skulle avgöras, ledde ju som sagt innan och målet varatt ta hem totalen, då krävdes ett topp-6-lopp av mig någon av dagarna, så kände mig inte allt för stressad med det. Förstaloppet var ett tufft 15 km klassiskt med fina spår och förhållanden. Tråkigt nog så var jag klubbens enda åkare den helgen, men fick desto bättre service istället. Planen med loppet var att gå ut lugnt och öka och sedan göra ett bra slutvarv. Väldigt nöjd med hur jag kunde genomföra planen och tog verkligen ut mig till max den här dagen, sen att Linn hade ett ännu mäktigare slutvarv fanns inte så mycket att göra åt. En tredjeplats för min del och säkrad totalseger! 

  Dag två körde vi sprint, även den klassisk. Banan var tuff och tog nära fyra minuter. Prologen kändes bra, sen fick jag verkligen bekänna färg i kvartsfinalen där det hamnat väldigt många åkstarka åkare i min, men det gick bra och semin kändes ännu bättre och hade även en mer kontrollerad karaktär. Väl i finalen varjag väldigt sugen på att äntlligen ta den där segern, men det ville sig inte då heller, lite småmissar i spårval och lite utträngd av de andra förstörde min dag och jag fick stå vid sidan av pallen som fyra, inte dåligt i det motståndet som bjöds, men surt när jag tyckte att det fanns mer i kroppen.

  Nu har vi kommit fram till i helgen, som spenderades i Umeå, en riktig storstad om ni frågar mig och Jackie. De avslutande SM-tävlingarna blev ingen jätterolig historia. Teamsprinten kändes bra för min del, men det måste ju funka för båda om det ska gå bra och det gjorde det inte. 3-milen gick verkligen inte bra för mig, vet inte riktigt varför men efter en dålig start så kom jagin i en väldigt negativ spiral och det är inte kul på ett sånt långt lopp. På nåt sätt kunde jag ändå vända på det och plocka en hel del placeringar på slutet, vilket jag är nöjd över, dock alldeles för sent och långt ner i listan för att vara kul.

  Nu är jag hemma hos kissemissarna igen och det stormar och är tio plusgrader, har inte varit och tittat på spåren men hoppas att det åtminstone är lite skidåkning kvar. Tävlingsmässigt så har jag haft planer på Fjälltopploppet8 april, men nu är jag inte jättesugen, så vi får se hur det blir. Annars är den här säsongen historia nu. Även om detär fyra veckor kvar på det här träningsåret så är det snart dags att knyta ihop säcken och utvärdera och sedan blicka framåt för att börja om på nytt igen.

 • 07.03.2017 14:29

  Tour-3:a och 4:a

  Hej!

  Foto:Adam Johansson

  Sen sist så har min form varit stigande, sakta men säkert och jag har mer och mer börjat känna igen mig själv ute i spåret. Först körde jag en mini-tour i Falun som ingick i Sverige-cupen, för två veckor sedan. Målet med helgen var mer eller mindre att behålla ledarvästen som jag hade när jag kom dit. Det lyckades jag med efter idel pallplatser och en slutlig tredjeplats i touren. Hela helgen hade ganska små marginaler och flera spurter, lyckades både bra och dåligt med det och kan väl säga att jag hann med att ha både tur och otur :)

  Två veckor senare, i helgen som var vill säga, var det dags för en exakt likadan tour, men denna gång i Lettländska Madona och skandinaviska cupens avslutning. Kände mig fortsatt ganska pigg i kroppen i helgen och sprintbanan var lite speciell med sin knapp kilometer och bara en backe. Det var verkligen full fart och viktigt med starten, men kul med sån sprint ibland å!! Prologen gick sådär för min del, var inte beredd på att det skulle gå så fort typ. Men sen satte jag riktigt bra starter i heaten och kunde vinna både kvart och semi, i finalen så fick jag något sämre start och som sagt så gick det inte att göra så mycket ute på banan, tappade även en plats på upploppetoch slutatde femma. Måste verkligen jobba på min spurt alltså!

  I lördagens femma och söndagens jaktstart slutatde jag även femma, vilket gav en slutlig fjärdeplats i touren. Får ändå vara nöjd med den helgen för det var ett fall framåt återigen. 

  Härnäst väntar lite träning och så siktar jag mot avslutningen i Sverige-cupen i Skellefteå (samtidigt som vc-avslutningen men det ska nog mycket till om jag ska få åka den) som jag gärna vill sopa hem!! Stabila tävlingar ska räcka, men det blir som alltid tufft. Har som bäst varit fyra i totalen som senior tidigare, och även om det inte är Sverige-cupen man vill vinna i första läget så är det bra prispengar och det sitter inte helt fel som plåster på såren. 

  //Eve

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Evelina Settlin, eve.se(a)hotmail.com

Skapa en hemsida gratisWebnode